خیلی از کارفرماها، صاحبان کسب و کار و سئو کارها، تصور میکنند که سئو، دو بخشِ سئوی داخلی و سئو خارجی است. در حالی که یکی از بخشهای مهم سئو سایت، سئو تکنیکال محسوب میشود. بخشی که مربوط به عملکرد صحیح یک وبسایت و فاکتورهای دیگری است که ما در این مقاله، تمام آنها را به شما توضیح خواهیم داد.
سئو تکنیکال چیست؟
سئوی تکنیکال (Technical SEO) یکی از قسمت های سئو سایت است که هدف اصلی آن، کسب اطمینان از عملکرد صحیح و فنی درست سایت است.
اگر سئوی تکنیکال سایت همه جوره درست باشد، تازه پای ربات ها و خزنده های موتور جستجوها به سایت شما باز میشود و از آنجا به بعد است که تلاش های شما برای سئو داخلی و خارجی سایتتان دیده میشود! یعنی اگر سئوی فنی خوبی نداشته باشید، ممکن است تمام زحماتی که برای قسمت های دیگر سایتتان میکشید به هدر برود.
این نوع از سئو بر خلاف سئو محتوا، ارتباطی با کیفیت یا محتوای صفحات ندارد و بیشتر بر جنبههای فنی و زیرساختی سایت تمرکز دارد. به همین دلیل، به آن “تکنیکال – فنی” میگویند.
سئو تکنیکال به زبان ساده
آیا مثلث آتش را از دوران مدرسه به خاطر دارید؟ همان مدلی که توضیح میداد برای شکلگیری آتش به سه عنصر اکسیژن، ماده سوختنی و گرما نیاز داریم؟
ما با الهام از همین مفهوم، مدلی با عنوان “مثلث سئو” طراحی کردیم. مدلی که میتواند به شما کمک کند تا به صدر نتایج جستجوی گوگل دست پیدا کنید!
این مثلث سه ضلع دارد: سئوی تکنیکال، سئوی داخلی و سئوی خارجی.
ضعف یا مشکل در هر یک از این اضلاع میتواند مانع از پیشرفت سایت شما به سمت جایگاههای برتر در نتایج جستجو شود. پس خیلی مهم است که روی هر سه صلع، موازی با هم کار کنید.
what is Technical Seo?
Technical SEO refers to the behind-the-scenes optimization of your website to make it easier for search engines to understand, crawl, and index your content. It focuses on the technical aspects of your website.
چک لیست سئو تکنیکال | برای رعایت سئو فنی سایتمان باید چکار کنیم؟
سئوی تکنیکال، درست مانند سئوی داخلی و خارجی، شامل مجموعهای از نکات و دستورالعملهای مشخص است که باید بهدرستی رعایت شوند. دستورالعملهایی که اگر به درستی اجرایشان کنید، میتوانید مطمئن شوید که امتیازات لازم از این بخش را از گوگل و سایر موتورهای جستجو کسب کردید.
در ادامه، بهصورت گامبهگام به بررسی نکات این چک لیست خواهیم پرداخت.
۱. فعالسازی SSL و استفاده از پروتکل HTTPS
دقت کردید که ابتدای آدرس بعضی از سایت های http است و ابتدای بعضی از آدرس های دیگر https؟
این s اضافی، از کلمه SSL یا (Secure Sockets Layer) گرفته شده است و به معنای این است که سایت، ایمن تر است. حالا ایمن تر نسبت به چی؟ نسبت به سایتی که این S اضافی را ندارد!
پس اگر SSL سایتتان را فعال کنید، علاوه بر اینکه دارید به کاربران نشان میدهید سایتتان امن است، به گوگل هم میفهمانید که آن لایهی امنیتی مهم را روی سایتتان فعال کردید و به ایمنی کاربرانتان اهمیت میدهید.
تجربخهای ما هم نشان میدهد که گوگل به وبسایتهایی که از HTTPS استفاده میکنند بهای بیشتری میدهد و یک جورهایی به آن ها به چشم سوگولی هایش نگاه میکند!
۲. سازگاری سایت با موبایل (Mobile-Friendly بودن)
ما در سئو یک مفهوم به اسم سئو موبایل داریم. مفهومی که بر طبق آن، سایت به شکلی ویژه برای کاربرانی که از موبایل برای وبگردی استفاده میکنند بهینه میشود.
این سئوی موبایل هم در دسته بندی سئوهای گروه تکنیکال قرار میگیرد. زیرا دارد به موتورهای جستجو نشان میدهد که شما به عنوان یک سئوکار، برای همهی کاربرانتان (چه کاربران موبایلی و چه کاربران سیستمی) ارزش قائل هستید.
۳. بهبود سرعت بارگذاری سایت
سرعت بارگذاری سایت یکی از عوامل کلیدی در سئو فنی محسوب میشود. چون زمانی که ربات ها و خزنده های یک موتور جستجو به وبسایت شما مراجعه میکنند، سرعت بارگذاری آن صفحات را به عنوان یکی از معیارهای مهم برای سنجش کیفیت و تجربه کاربری در نظر میگیرند.
پس با این اوصاف، وبسایتهایی که سریعتر بارگذاری میشوند، نرخ پرش کمتری دارند و کاربران مدت زمان بیشتری را در آنها سپری میکنند.
این عوامل به موتورهای جستجو سیگنالهایی ارسال میکنند که نشان میدهد وبسایت شما برای کاربران ارزشمند است و در نتیجه، رتبه آن در نتایج جستجو بهبود مییابد.
۴. استفاده از تگ کنونیکال (Canonical)
تصور کنید یک کتاب با دو جلد متفاوت اما با محتوای یکسان در کتابخانه وجود دارد. مثلا یکی از این کتاب ها را نشر x منتشر کرده و یکی از آن ها را انتشارات y.
برای کتابدار هم واضح است که این دو جلد در واقع یک کتاب هستندو اما کاربری که میخواهد کتاب را قرض بگیرد چطور؟ آیا اون هم از علم کتابدار برخوردار است؟
قطعا خیر. کاربر، بین این دو کتاب گیج میشود و حتی ممکن است هر دو کتاب را تا انتها مطالعه کند تا بفهمد که آن ها با هم متفاوت هستند یا خیر.
حالا بیایید همین مثال را در دنیای وب بررسی کنیم:
ممکن است سایت شما صفحاتی با محتوای مشابه یا یکسان داشته باشد که آدرسهای URLشان با یکدیگر فرق میکنند. در این شرایط، استفاده از تگ کنونیکال، مانند یک راهنما برای موتورهای جستجو عمل میکند و به آنها میگوید که کدام نسخه از یک صفحه، نسخه اصلی و ترجیحی است.
با استفاده از تگ کنونیکال، شما به موتورهای جستجو کمک میکنید تا از هدر رفتن بودجه خزششان جلوگیری کنند و به جای ایندکس کردن چندین صفحه تکراری، تنها نسخه اصلی را ایندکس کنند.
این کار باعث میشود تا قدرت و اعتبار صفحه اصلی (مرجع) افزایش پیدا کند و در نتیجه، رتبه آن در نتایج جستجو بهبود یابد.
۵. ساخت نقشه سایت (سایت مپ)
نقشه سایت، به زبان ساده، راهنمای یک وبسایت برای موتورهای جستجو است. راهنمایی که به موتورهای جستجو برای پیمایش و ایندکس کردن صفحات وبسایت کمک میکند. درست مانند کتابدار در مثال قبلی!
نقشه سایت، این راهنما را در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهد و به آنها میگوید که چه صفحاتی در وبسایت وجود دارد، هر کدام از این صفحات در زیر مجموعهی کدام صفحات دیگر هستند و هر کدام از آنها چگونه به هم ارتباط پیدا میکنند.
پس موتور جستجو با در دست داشتن یک نقشه سایت دقیق و به روز، میتوانند به راحتی تمام صفحات وبسایت شما را پیدا و آنها را ایندکس کنند.
داشتن نقشه سایت این روزها یکی از مهمترین فاکتورهای سئو فنی سایت محسوب میشود و به بهبود رتبه سایت در نتایج موتورهای جستج منجر میشود. خصوصا اگر سایت بزرگ و شلوغ باشد.
بیشتر بخوانید: تاثیر دامنه روی سئو
۶. فعالسازی قابلیت AMP
AMP یا Accelerated Mobile Pages، تکنولوژیای است که برای سرعت بخشیدن به بارگذاری صفحات وب در دستگاههای موبایل طراحی شده است.
این تکنولوژی توسط خود گوگل معرفی شده و تا حد زیادی، سرعت سایت را بیشتر میکند. اما چون تعدادی از المانهای گرافیکی و فایل های جاوا اسکریپت سایت را حذف میکند، ممکن است کمی ظاهر سایتتان را خلوت و ساده کند.
۷. استفاده از اسکیما (Schema)
اسکیما که به آن دادههای ساختار یافته (Structured Data) هم میگویند، نوعی کد است که به موتورهای جستجو کمک میکند تا محتوای صفحات وب سایت شما را بهتر درک کنند. کدهایی که اطلاعاتی مثل نام محصول، قیمت، مشخصات، نویسنده، تاریخ انتشار و … را به شکلی ساختار یافته و قابل فهم به موتورهای جستجو ارائه میدهند.
اسکیما برای سئو مهم است. چون:
- به درک بهتر محتوا کمک میکند.
- منجر به نمایش نتایج به صورت کاملتر میشود.
- به افزایش نرخ کلیک کمک میکند.
- تجربه کاربری را بهتر میکند.
۸. فایل ROBOTS.TXT
اگر بخواهید دسترسی برخی از خزنده های موتورهای جستجو، یا سایت های تحلیلگر را روی سایتتان ببندید، باید از طریق فایل robots.txt اقدام کنید. یعنی اسم آن خزنده ها را در این فایل وارد کنید و بگویید که فلانی و فلانی، حق ندارند سایت من را بررسی کنند.
شاید بگویید که من قصد ندارم راه های ورود هیچ خزندهای را به سایتم ببندم. باز هم لازم است این فایل را آماده کنم؟
بله! فایل robots.txt یک فایل لازم و ضروری برای بخش سئو تکنیکال سایت شماست. ولو اینکه داخل آن خالی باشد!
۹. بردکرامب (Breadcrumb)
بردکرامب همان خرده نان است! اصطلاحی قرضی از داستان هانسل و گرتل، که پشت سرشان تکه های نان میریختند تا دیگران بتوانند آن ها را راحت تر پیدا کنند.
حالا چطور شد که بردکرامب به سئو سایت راه پیدا کرد و یکی از الزامات سئو فنی سایت شد؟
Breadcrumb یک مسیر ناوبری است که به کاربران نشان میدهد در حال حاضر دقیقا در کدام قسمت از یک سایت قرار دارند و از کدام مسیر به آن صفحه رسیدند. با این راهنما، اگر کاربر بخواهد یه جای اولش برگردد، میتواند به راحتی روی صفحات مادر و مادربزرگ کلیک کند و به همان قسمت اول برگردد.
بردکرامب برای همهی سایت ها ضروری است. اما سایت های فروشگاهی، بیش از سایر سایت ها باید به بردکرامبشان اهمیت بدهند.
5 ترفند کاربردی برای بالا بردن امتیاز سئو تکنیکال سایت
اگر میخواهید سایتتان را از نظر سئو فنی بهبود بدهید، فارغ از بحثهای بالا، میتوانید از ترفندهای زیر هم استفاده کنید.
- روی سرعت سایتتان خیلی مانور بدهید. سرعت سایت یکی از مهم ترین فاکتورهای سئو تکنیکال است.
- حتما برای سایتتان نقشه xml تعریف کنید.
- برای جلوگیری از ایندکس شدن محتوای تکراری، از تگهای کنونیکال استفاده کنید.
- از URLهای کوتاه، توصیفی و شامل کلمات کلیدی استفاده کنید. از استفاده از کاراکترهای خاص و خط تیره هم خودداری کنید.
- از تگهای عنوان (Title Tag) و توضیحات متا (Meta Description) مناسب استفاده کنید. این تگها اولین چیزهایی هستند که کاربران و موتورهای جستجو در نتایج جستجو میبینند.
جمعبندی
سئو تکنیکال بخش حیاتی از فرایند بهینهسازی و سئو سایت است. بخشی که مستقیما روی بهبود عملکرد فنی و زیرساختی سایت تمرکز دارد و به شما به عنوان یک سئوکار یا کارفرما کمک میکند تا سایتتان را برای موتورهای جستجو قابل فهمتر کنید.
سوالات متداول درباره سئو تکنیکال
1. آیا سئو تکنیکال فقط برای وبسایتهای بزرگ مهم است؟
خیر، سئو تکنیکال برای همه وبسایتها، چه بزرگ و چه کوچک، حیاتی است و به بهبود تجربه کاربری کمک میکند.
2. آیا میتوان از سئو تکنیکال برای بهینهسازی وبسایتهای وردپرسی بهره برد؟
بله، ابزارها و افزونههایی مانند Yoast SEO و WP Rocket میتوانند به بهبود سئو تکنیکال وبسایتهای وردپرسی کمک کنند.
3. آیا میتوان از تگ کنونیکال به طور همزمان برای چندین صفحه استفاده کرد؟
خیر، هر صفحه باید فقط یک تگ کنونیکال داشته باشد که به صفحه اصلی مرتبط اشاره کند.
یک پاسخ
چه ابزارهایی برای تحلیل سئو تکنیکال وجود داره؟