وقتی در یک فروشگاه اینترنتی یک محصول را در چندین دستهبندی مختلف قرار بدهید، گوگلِ بیچاره باید کدام صفحه را به عنوان صفحه اصلی در نظر بگیرد؟! یعنی مثلا کفش آدیداس مردانه را در دسته بندی کفش های مردانه به کاربر نشان دهد یا در دسته بندی محصولات برند آدیداس؟!
اگر جواب این سوال را ندانید، ممکن است سایت شما دچار مشکل محتوای تکراری شود و ارزش سئوی صفحات کاهش پیدا کند. اینجاست که تگ کنونیکال وارد عمل میشود! اما تگ کنونیکال چیست و به چه دردی میخورد؟
با ما در ادامه این مطلب از سایت پرش مارکتینگ همراه شوید تا با هم به بررسی این تگ مهم و نحوه استفاده صحیح از آن بپردازیم.
تگ کنونیکال چیست؟
تگ کنونیکال یک نگ HTML است که محبوبیت و ارزش یک صفحه را برای گوگل مشخص میکند.
بهتر است با یک مثال این پرسش که کنونیکال چیست را بیشتر برایتان روشن کنیم! فرض کنید شما یک سایت فروشگاهی پوشاک دارید که از یک کلید واژه خاص مثل تیشرت زنانه برای سه صفحه از سایتتان استفاده کردهاید.
از آنجایی که کلید واژه هر سه این صفحات یکسان است، ممکن است گوگل نسخه اصلی را تشخیص نداده و حتی آنها را با یکدیگر کنیبال کند. در این زمان است که استفاده از تگ کنونیکال، به گوگل کمک میکند تا دقیقا نسخه اصلی این سه صفحه را پیدا کرده و به آن اهمیت و ارزش بیشتری میدهد.
بیشتر بخوانید: همنوع خواری چیست؟
کنونیکال در کجای وب سایت کاربرد دارد؟
اما مکان قرارگیری و کاربرد کنونیکال چیست؟ این تگ دقیقا در کدام بخش از سایت قرار میگیرد؟
کنونیکال یک تگ HTML از جنس Link است که باید در بخش head سایت قرار بگیرد. بخشی که باعث میشود تا استفاده از این تگ هیچ تاثیری در محتوای صفحه و حتی نحوه نمایش آن به کاربران نداشته باشد. در واقع مخاطبان شما اصلا متوجه حضور این تگ در سایتتان نخواهند شد.
پس تگ Canonical دقیقا برای گوگل است که در سایت قرار میگیرد. نه برای کاربران.
تگ زیر نمونهای از تگ کنونیکال در یک سایت است:
<link rel=”canonical” href=”https://example.com/example”>
شاید از خودتان بپرسید که چطور استفاده از این تگ میتواند برای گوگل مؤثر باشد؟ یکی از کاربردهای اصلی کنونیکال، جلوگیری از ایندکس صفحاتی است که آدرس متفاوت اما محتوای کاملا یکسان دارند. در واقع استفاده از این تگ در یک صفحه، از نمایش سایر صفحات مشابه در نتایج جلوگیری میکند.
چگونه urlهای کنونیکال سایتمان را مشخص کنیم؟
اکنون که متوجه شدید کنونیکال چیست و چه کاربردی دارد؛ باید با نحوه استفاده از آن در سایت آشنا شوید. اگر تخصص کافی در زمینه کدنویسی ندارید و اضافه کردن قطعه کد جدید به سایت برایتان مشکل است، پیشنهاد میکنیم از یک برنامهنویس کمک بگیرید. (قیمت سئو چقدر است؟)
علاوه بر این اگر سایتتان وردپرسی است، میتوانید به کمک افزونههای سئو به سادگی این کد را به صفحه مورد نظرتان اضافه کنید.
در ادامه روشهای مختلف اضافه کردن تگ canonical به سایت را توضیح خواهیم داد:
تگ کنونیکال با افزونه Yoast در وردپرس
اگر سایتتان وردپرسی، نگران اضافه کردن تگ کنونیکال به سایت نباشید. کافیست افزونه یوآست را در آن نصب کنید. سپس به صفحه موردنظرتان بروید و تب «advanced» را باز کنید.
در این بخش میتوانید فیلدی را برای کنونیکال مشاهده کنید. شما میتوانید در این بخش آدرس صفحه اصلی را وارد کنید. اگر صفحه باز شده دقیقا همان صفحه یا نسخه اصلی است، آدرس همین صفحه را وارد کنید.
تگ کنونیکال با افزونه RankMath در سایت وردپرسی
تا این بخش از مطلب گفتیم که کنونیکال چیست و چطور به رباتهای گوگل کمک میکند. یکی از روشهای استفاده از این تگ در سایتهای وردپرسی، نصب افزونه یوآست بود. اما شما میتوانید به جای این افزونه از RankMath نیز استفاده کنید.
دقیقا مشابه روش قبل، صفحه یا پست مورد نظرتان را باز کنید و به تب «advanced» در متا باکس افزونه RankMath بروید. در بخشی که مشخص شده است، آدرس کنونیکال را وارد کنید.
دلایل اهمیت استفاده از تگ کنونیکال در سایت
بسیاری از سئوکارها باور دارند که استفاده از کنونیکال در یک سایت ضروری است. اما عدهای هم میگویند این تصور غلط است و به سایت آسیب میزند. اگر بخواهیم منطقی نگاه کنیم، این موضوع به خصوص در سالهای اخیر چندان تاثیری هم روی سئو سایت نداشته است.
چرا که در نهایت هوش مصنوعی گوگل، بهترین محتوا را در نتایج جستجو نشان میدهد. اما لازم به ذکر است که کاربردهای این تگ به اینجا ختم نمیشود و در ادامه بیشتر درباره اثر آن در سایت صحبت خواهیم کرد.
ارجاع اعتبار و ارزش به نسخه اصلی
اما اثرات دیگر کنونیکال چیست؟ زمانی که شما یک صفحه را به عنوان نسخه اصلی با تگ کنونیکال مشخص میکنید، هر نوع لینکسازی به صفحات جانبی و ارزش آنها دقیقا به نسخه اصلی منتقل میشود.
اما در بسیاری از مواقع، تگ canonical نمیتواند از رتبه گرفتن سایر صفحات مشابه جلوگیری کند و به اشتباه صفحات تکراری یا کنیبال ایجاد میشود. پس اگر دانش کافی در مورد این تگ ندارید و تعداد صفحات مشابه بسیار زیاد هستند، بهتر است در استفاده از این تگ کمی دقیقتر رفتار کنید.
عدم تغییر دورهای نسخه اصلی
هر نوع تغییر در نسخه اصلی مثل بروزرسانی، بک لینکهای بیکیفیت، افت رتبه و … سبب میشود که این نسخه مرجع از لیست نتایج خارج شده و صفحات فرعی در نتایج نشان داده شوند.
در واقع در صورت بروز این اتفاق، شما چیزی را از دست نخواهید داد؛ چرا که در هر صورت نسخهای از همان محتوا در نتایج کاربران وجود دارد. اما این کار روند آمارگیری را برایتان سختتر میکند.
مدیریت زمان برای رباتهای گوگل
رباتهای گوگل هر سایت را با توجه به نرخ انتشار محتوا، ارزش و اعتبار دامنه و … رتبهبندی کرده و ایندکس میکنند؛ مثلا ممکن است هر سه ساعت یکبار به سایت شما سر بزند.
میزان خزش سایت توسط رباتهای گوگل، کراول باجت یا Crawl Budget نام دارد؛ هرچه تعداد محتواهای بیارزش و بی کیفیت سایتمان بیشتر باشد، شانس ایندکس شدن آنها نیز بسیار کمتر است. به کمک کنونیکال میتوانید بودجه خزش را مدیریت کنید.
اصول استفاده از تگ کنونیکال در سایت
از یک URL کنونیکال استفاده کنید
همانطور که توضیح دادیم کنونیکال چیست، اکنون باید اصول استفاده از این تگ را نیز بررسی کنیم. اگر بیش از چندین محتوای تکراری در سایت دارید، باید در هر صفحه یک URL کنونیکال مشخص کنید؛ در غیر اینصورت به سرعت از نتایج حذف خواهید شد.
از پروتکل صحیح دامنه سایت استفاده کنید (HTTPS در مقابل HTTP)
اگر سایت شما روی پروتکل HTTPS قرار دارد، در آدرس کنونیکال این مورد را در نظر داشته باشید. آدرس تگهای کنونیکال نیز باید روی پروتکل HTTP تنظیم شده باشند.
در آخر
در این مطلب به این سؤال پاسخ دادیم که کنونیکال چیست و چه تاثیری در سئو سایت دارد؟ همانطور که گفتیم سئوکارها هنوز برای استفاده از این تگ به نتیجه درستی نرسیدهاند.
بسیاری از آنها میگویند رباتهای گوگل با توجه به هوش مصنوعی و تکنولوژی خاص خود، میتوانند بهترین نسخه یک محتوا را شناسایی کرده و در نتایج به کاربران نشان دهند. اما برخی نیز باور دارند که استفاده از این تگ برای مشخص کردن بهترین نسخه از یک محتوا ضروری است.
در هر صورت، اگر دانش و تخصص کافی در این زمینه ندارید، پیشنهاد میکنیم پیش از استفاده از کنونیکال، حتما از یک سئوکار متخصص مثل متخصصان خدمات seo پرش مارکتینگ، مشورت بگیرید.
سوالات متداول درباره تگ کنونیکال
1. آیا تگ کنونیکال میتواند به طور همزمان در صفحات مختلف استفاده شود یا باید منحصر به فرد باشد؟
هر صفحه باید یک URL کنونیکال منحصر به فرد داشته باشد که به نسخه اصلی اشاره کند.
2. چه تفاوتی بین تگ کنونیکال و تگ «noindex» وجود دارد؟
تگ کنونیکال به گوگل میگوید که کدام صفحه اصلی است، در حالی که تگ «noindex» به گوگل میگوید که صفحه مورد نظر را ایندکس نکند.
3. آیا اگر تگ کنونیکال به اشتباه تنظیم شود، مشکلات سئویی به وجود میآید؟
بله، تنظیم نادرست تگ کنونیکال میتواند منجر به کاهش رتبهبندی صفحات و مشکلات ایندکسینگ شود.