با پیشرفت تکنولوژیها در بخش تلفن همراه، پیامک نه تنها به ابزاری برای ارتباط شخصی، بلکه به یک رسانه و کانال قدرتمند برای بازاریابی نیز تبدیل شده است. از همین رو، سالهاست که مفهومی به نام اس ام اس مارکتینگ، که به اختصار SMS Marketing نامیده میشود، به دنیای دیجیتال مارکتینگ نفوذ پیدا کرده است.
اما ما قصد نداریم تا بیش از این در مقدمه مقاله خود به اس ام اس مارکتینگ و موضوعات مربوط به آن بپردازیم. چرا که اینجا، نقطهی آغاز ماجرای Sms Marketing در وبسایت پرش است.
اس ام اس مارکتینگ دقیقا چیست؟
اس ام اس مارکتینگ یا بازاریابی پیامکی، یکی از روشهای قدرتمند و موثر بازاریابی دیجیتال است که در آن کسبوکارها از طریق ارسال پیامهای کوتاه (SMS) به تلفن همراه مشتریان خود، با آنها ارتباط برقرار میکنند. این روش، به دلیل سرعت بالا در رساندن پیام، قابلیت شخصیسازی و هزینه بسیار پایینش، به یکی از ابزارهای پرطرفدار در دنیای بازاریابی امروزی تبدیل شده است.
با استفاده از اس ام اس مارکتینگ، کسبوکارها میتوانند به طور مستقیم و آنی با مشتریان خود در ارتباط باشند و پیامهای تبلیغاتی، اطلاعیهها، تخفیفها، نظرسنجیها و سایر محتواهای مرتبط را برای آنها ارسال کنند.
What is SMS marketing?
SMS marketing is a form of digital marketing that involves sending text messages to a customer’s mobile phone. Businesses use this method to communicate with their customers and promote products or services.
اس ام اس مارکتینگ به زبان ساده!
این اس ام اس های رنگارنگ و گاها آزاردهندهای که برای موبایلهای همهی ما ارسال میشوند، بخشی از کمپینهای پیامکی شرکتهایی هستند که این پیامکها را برای ما ارسال میکنند. به زبان سادهتر:
اگر شما یک قنادی داشته باشید و در کنار دستگاه پوز مغازه، یک دستگاه برای دریافت شماره تلفن افراد قرار دهید، میتوانید یک بانک شماره تلفن از مشتریانی که قبلا حداقل یک بار از شما خرید کردند داشته باشید.
بعد هم میتوانید چپ و راست به این مشتریهای بی نوا پیغام و پسغام بفرستید که آییی کجایید که من تخفیف 99 درصدی گذاشتم و دارم همهی شیرینیهام رو زیر قیمت میفروشم!
چند نوع بازاریابی پیامکی داریم؟
معمولا پیامکهایی که از سمت یک کسب و کار برای مشتریان ارسال میشوند، در یکی از دستههای زیر قرار میگیرند:
- پیامک های تراکنشی
- پیامک های تبلیغاتی
- پیامک های تعاملی
- پیامک های موقعیتی
- پیامک های مبتنی بر رفتار
1. بازاریابی پیامکی تراکنشی
این نوع از پیامکها، همانهایی هستند که در جریان یک تراکنش از سمت مشتری برای او ارسال میشوند. برای مثال، تایید سفارش، ارسال رمز یکبار مصرف برای ورود به حساب کاربری، اطلاعرسانی درباره وضعیت ارسال کالا و…، همگی در دسته پیامکهای تراکنشی محسوب میشوند که بیشتر هدفشان ایجاد اعتماد بین کسبوکار و مشتری است.
2. بازاریابی پیامکی تبلیغاتی
در این نوع بازاریابی پیامکی، پیامکها با هدف تبلیغ یک محصول یا خدمات (معمولا) جدید، ارائه تخفیفها و پیشنهادهای ویژه، اطلاعرسانی درباره رویدادها و جشنوارهها ارسال میشوند.
پیامهای تبلیغاتی در این دسته باید جذاب، کوتاه و مستقیم باشند تا بتوانند توجه مخاطب را به خوبی به خود جلب کنند. نمونههای زیر، تعدادی از پیامکهای بسیار موفق کمپینهای پیامکی تبلیغاتی را به شما نشان میدهد:
- تبریک! شما برنده یک کد تخفیف 15 درصدی برای خرید بعدی خود هستید.
- [نام مشتری] عزیز، امشب به رستوران ما بیایید و از یک شام رمانتیک با 20% تخفیف لذت ببرید.
- فرصتی که فقط 7 روز برقراره! بستههای اینترنت و مکالمه [نام اوپراتور]
- سلام [نام مشتری]! فقط امروز، تمام لباسهای جدید با 30% تخفیف! فرصت را از دست ندهید.
3. بازاریابی پیامکی تعاملی
گامی فراتر از ارسال پیامهای یک طرفه، نوع دیگری از بازاریابی پیامکی وجود دارد که به ایجاد تعامل با مشتریان میپردازد. در این روش که بازاریابی پیامکی تعاملی نام دارد، از مشتریان خواسته میشود تا به پیامک پاسخ دهند یا در یک نظرسنجی شرکت کنند.
برای مثال، ارسال پیامکی با پرسش “آیا از خدمات ما راضی هستید؟” و ارائه گزینههای پاسخ، یک نوع بازاریابی تعاملی محسوب میشود.
4. بازاریابی پیامکی موقعیتی
حتما برای شما هم پیش آمده است که بلافاصله پس از ورود به یک موقعیت مکانی خاص (مثلا یک نمایشگاه یا یک شهر)، پیامکی دریافت کنید که تبلیغی از آن محیط باشد. درست است؟!
پیامکهای موقعیتی، نوعی از بازاریابی ای ام اسی محسوب میشوند که بر اساس موقعیت مکانی یا حتی زمانی خاص به مشتری ارسال میشود. پیامکهای تبریک تولد و خرید از یک فروشگاه خاص در یک موقعیت جغرافیایی، در این دسته از پیامکها قرار میگیرند.
5. بازاریابی پیامکی مبتنی بر رفتار
آخرین ورژن از اس ام اس مارکتینگ هم متعلق به پیامکهایی است که بر اساس یک رفتار خاص از سمت مشتری برای اون ارسال میشود. برای مثال، ارسال پیامکی حاوی پیشنهاد خرید محصولات مکمل به مشتریانی که قبلا مکملهای ورزشی خریداری کردهاند، یک نوع بازاریابی مبتنی بر رفتار است.
مزایای اس ام اس مارکتینگ برای کسب و کارها
اس ام اس مارکتینگ مزایای بسیار زیادی برای کسب و کارها به همراه دارد. مزایایی که تعدادی از مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- نرخ بالای باز شدن
- هدفگذاری دقیق
- سرعت و آنی بودن
- هزینه مناسب
- سادگی استفاده
- اندازهگیری و تحلیل آسان
- ایجاد ارتباط شخصی
- انعطافپذیری بالا
نرخ بالای باز شدن
پیامکها معمولا در عرض چند دقیقه پس از ارسال باز میشوند و نرخ باز شدنشان بسیار بالاتر از ایمیل است. (البته ما جسارت نمیکنیم که مزایای ایمیل مارکتینگ را زیر سوال ببریم!) اما منظورمان این است که پیام شما به سرعت به دست مخاطب میرسد و شانس دیده شدن آن بسیار بیشتر است.
هدفگذاری دقیق
با استفاده از اس ام اس مارکتینگ میتوانید پیامهای خود را برای گروههای خاصی از مشتریان، بر اساس ویژگیها و رفتارهای آنها، شخصیسازی کنید. این امر باعث افزایش اثربخشی کمپینهای شما میشود.
سرعت و آنی بودن
یکی دیگر از خوبیهای اس ام اس مارکتینگ، این است که پیامک شما به سرعت به دست مخاطبتان میرسد. یعنی در طی یک ارتباط آنی، میتوانید جدیدترین اخبار، اطلاعیهها و تخفیفها را به مشتریان قبلی خود اطلاع رسانی کنید.
هزینه مناسب
هزینه تبلیغات پیامکی نسبت به سایر روشهای تبلیغاتی (مثلا تبلیغات تلویزیونی یا چاپ بنر و اجاره بیلبورد) بسیار کمتر است. خیالتان هم راحت است که این هزینه قرار است مستقیما جلوی چشمان مخاطبان شما و روی صفحه موبایلشان نمایش داده شود. نه جایی مثل وسط اتوبان یا تلوزیونی که دیگر مثل قبل مخاطب ندارد.
سادگی استفاده
یکی دیگر از ویژگیهای بازاریابی پیامکی، سادگی استفاده از این روش مارکتینگ است. برای استفاده از این روش، کافی است که یک پنل اس ام اسی تهیه کنید و بدون نیاز به دانش فنی خاصی، برای هر کسی که خواستید (شخصی یا گروهی) پیامک ارسال کنید.
اندازهگیری و تحلیل آسان
شما میتوانید به راحتی نتایج کمپینهای اس ام اس مارکتینگ خود را اندازهگیری کنید و با استفاده از این دادهها، عملکرد خود را بهبود بدهید. یعنی ببینید که کدام سبک از پیامک ها بیشتر توجه مخاطبانتان را به خود جلب کرده است و باید بیشتر از کدام سبک پیامک استفاده کنید.
انتخاب نرم افزار یا سامانه پیامکی مناسب
یک گام نخست در اجرای موفق کمپینهای اس ام اس مارکتینگ، انتخاب یک سامانه پیامکی مناسب است. این سامانه باید ویژگیهایی همچون سهولت استفاده، امکان شخصیسازی پیامها، گزارشگیری دقیق و قابلیت ادغام با دیگر سیستمها را داشته باشد. البته عواملی مانند حجم پیامهای ارسالی، تعداد مخاطبان، بودجه و نوع کسبوکار در انتخاب سامانه مناسب بسیار موثر هستند. برای انتخاب بهترین سامانه پیامکی میتوانید به سایتهای مقایسه سامانههای پیامکی مراجعه کرده و با توجه به نیازهای خود، سامانهای را انتخاب کنید.
برخی از سایتهای معتبر برای سامانه پیامکی عبارتند از: آی پی پنل، ملیپیامک، نیازپرداز، ایدهپردازان و غیره.
بهترین زمان ارسال پیامک تبلیغاتی
معمولا ساعات ابتدایی روز، به ویژه بین ۱۰ تا ۱۱ صبح، و همچنین ساعات پایانی روز، مانند ۷ تا ۹ شب، زمانهای مناسبی برای ارسال پیامکهای تبلیغاتی هستند. در این زمانها، افراد در حال بررسی تلفنهای همراه خود هستند و احتمال بیشتری وجود دارد که به پیامهای شما توجه کنند. همچنین، روزهای وسط هفته، مانند سهشنبه و چهارشنبه، نیز نسبت به روزهای پایانی هفته ترافیک کمتری دارند و میتوانند گزینههای بهتری برای ارسال پیامک باشند.
اصول بازاریابی پیامکی
هر چیزی یک اصولی دارد! حتی پیامک فرستادن برای دیگران، آن هم پیامک تبلیغاتی که بسیاری از افراد نه تنها از آن ها خوششان نمیآید، بلکه از آن متنفر هستند! اما اگر بتوانید اصول بازاریابی پیامکی را به درستی پیاده سازی کنید، میتوانید از کمپینهایتان نتیجهی کاملا مثبتی بگیرید و حتی بهتر از آن، فروشتان را تا حد بسیار زیادی افزایش دهید.
برای موفقیت در بازاریابی پیامکی، باید چند اصل اساسی و ضروری را رعایت کنید.
اولین اصل، کسب اجازه از مشتریان برای ارسال پیامک، احترام به حریم خصوصی آنها و ایجاد اعتماد است. سپس، باید مخاطبان هدف را تشخیص دهید و آنها را بر اساس ویژگیها و رفتارهای خریدشان تقسیمبندی کنید تا بتوانید پیامهای هدفمندتر و موثرتری برای آنها ارسال کنید.
زمانبندی مناسب ارسال پیامک هم بسیار مهم است. ارسال پیامک در ساعات غیر کاری، آخر شب یا در روزهای تعطیل، میتواند باعث آزار مشتریان شما شود.
اصل بعدی مربوط به محتوای پیامک است. شما باید پیامکی با محتوای کوتاه، جذاب و مستقیم برای مخاطب خود ارسال کنید و در یک یا نهایتا 2 جمله، پیشنهادات ویژه خود را به مشتریتان ارائه دهید. هر چه پیامک شخصی سازی شده تر هم باشد که چه بهتر!
در نهایت، شما باید پس از ارسال پیامک، بازخورد مشتریانی که پیامکتان را برایشان ارسال کردید هم بررسی کنید. یعنی ببینید که میزان باز شدن پیامها، نرخ کلیک و نرخ تبدیل چقدر است و استراتژی شما تا چه حد موفق عمل کرده است.
چطور یک کمپین بازاریابی پیامکی هدفمند اجرا کنیم؟
بازاریابی پیامکی اصلا کار سختی نیست. خصوصا اگر بلد باشید آن را به درستی اجرا کنید!
شا میتوانید برای اجرای یک کمپین بازاریابی پیامکی موفق، مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- قبل از شروع کمپین، هدف خود را به وضوح تعریف کنید. آیا میخواهید آگاهی از برند را افزایش دهید، فروش را ارتقا دهید یا مشتریان جدید جذب کنید؟
- سپس، تصمیم بگیرید که میخواهید برای چه کسانی پیامک بفرستید. زنان یا مردان؟ جوانان یا بزرگسالان؟ کسانی که در یک ماه اخیر از شما خرید کردند یا کسانی که مشتری ثابتتان هستند؟
- بعد از تصمیم گیری در خصوص مخاطبان هدف، باید لیستی از آن گروه از مخاطبان را آماده کنید. اگر سایت داشته باشید، میتوانید به سرعت یک خروجی از گروه هدف مورد نظرتان تهیه کنید.
- حالا، شاخصهایی برای اندازهگیری موفقیت کمپین خود تعیین کنید.
- بعد از آن، نوبت به انتخاب و تدوین پیام جذاب و کوتاه پیامک شما میرسد. برای اینکار، میتوانید از کمک کپی رایترها کمک بگیرید.
- کمپین خود را با توجه به هدفی که دارد زمان بندی کنید. مثلا اگر هدف شما زنان خانه دار هستند، بهتر است ساعت 10 صبح را برای ارسال پیامک انتخاب کنید.
- از یک پنل پیامکی قدرتمند برای ارسال و مدیریت پیامهای خود استفاده کنید. البته باید از قوانین و مقررات مربوط به تبلیغات پیامکی هم آگاه باشید و آنها را رعایت کنید.
- پیامک را برای مخاطبان خود ارسال، و نرخ باز شدن پیام، نرخ کلیک و نرخ تبدیل را اندازهگیری کنید.
- به مخاطبان خود اجازه دهید که هر زمان خواستند، از دریافت پیامکهای شما انصراف دهند.
بازاریابی پیامکی برای چه کسب و کارهایی مناسب است؟
SMS Marketing به عنوان یک ابزار ارتباطی مستقیم، تقریبا برای تمام کسب و کارها مناسب است. خصوصا کسب و کارهایی که به دنبال ارتباط مستقیم با مشتریان خود و افزایش فروششان هستند.
آنلاین شاپ ها
با هدف ارائه تخفیف، اطلاعات ثبت سفارش و معرفی محصولات جدید
رستوران ها و کافه ها
معرفی منوی جدید، اطلاعرسانی از تخفیفات ویژه و رزرو میز
آرایشگاه ها
یادآوری نوبت، ارائه پیشنهادات ویژه و معرفی خدمات جدید
فروش بلیط
فروش بلیت، اطلاعرسانی تغییر زمان یا مکان رویداد و ارسال یادآوری قبل از رویداد
آژانس های مسافرتی
تایید رزرو، اطلاعرسانی در مورد تغییرات پرواز یا ارسال یادآوری پرداخت قسط
پزشکان
تایید دریافت نوبت و یادآوری حضور در مطب برای ویزیت
در نهایت
بازاریابی پیامکی (با وجود ظهور کانالهای ارتباطی جدید)، همچنان جایگاه ویژهای در دنیای بازاریابی دارد. خصوصا با پیشرفت تکنولوژی و اضافه شدن امکانات جدیدی همچون استفاده از چتباتها و هوش مصنوعی در بازاریابی پیامکی. این امر باعث خواهد شد تا اس ام اس مارکتینگ به ابزاری حتی قدرتمندتر و شخصیتر تبدیل شود.
به همین دلیل، کسبوکارهایی که به دنبال حفظ ارتباط خود با مشتریان و افزایش فروش محصولات در دنیای دیجیتال هستند، باید به اهمیت بازاریابی پیامکی پی برده و از آن به عنوان یکی از ابزارهای اصلی خود استفاده کنند.
سوالات متداول در خصوص اس ام اس مارکتینگ
چگونه از اسپم شدن در اس ام اس مارکتینگ جلوگیری کنیم؟
کسب رضایت قبلی مخاطبان، ارسال پیام در ساعات مناسب، رعایت قوانین.
آیا میتوان هزینههای اس ام اس مارکتینگ را کاهش دهیم؟
بله، با انتخاب پنل مناسب، بهینه سازی تعداد پیامها و استفاده از قالبهای آماده.
تفاوت اس ام اس مارکتینگ با ایمیل مارکتینگ چیست؟
اس ام اس مارکتینگ برای ارتباط سریع و مستقیم با مخاطب بسیار موثر است، در حالی که ایمیل مارکتینگ برای ارسال پیامهای طولانیتر و جزئیتر مناسبتر است.