اگر یک وب سایت برای خودتان یا کسب و کارتان داشته باشید، احتمالا اسم گوگل سرچ کنسول به گوشتان خورده است. شاید هم به یکی از شرکتهای فعال در زمینه دیجیتال مارکتینگ، سفارش طراحی سایت دادید و آنها به شما گفتند که میتوانند سرچ کنسول هم برایتان راه اندازی کنند.
شما هم متحیر از اینکه سرچ کنسول چیست، دارید گوگل را زیر و رو میکنید که بفهمید سرچ کنسول دقیقا چیست، به چه دردی میخورد و چرا انقدر برای وب سایت ضروری است؟
با ما در این مطلب از سایت پرش مارکتینگ همراه شوید تا همراه با هم با پاسخ تمام این پرسش ها آشنا شویم.
سرچ کنسول گوگل چیست؟
گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) یک ابزار رایگان و قدرتمند است که توسط گوگل برای کمک به وب مسترها (صاحبان وب سایت و مدیران آن سایت ها) ارائه شده است. ابزاری که میتواند با ارائه اطلاعاتی بسیار ارزشمند درباره دیده شدن نتایج سایت شما در گوگل، در مدیریت سایتتان به شما کمک کند.
What is Google Search Console?
Google Search Console is a free tool provided by Google that helps website owners understand how their website is performing in Google Search results. It offers insights into how users find your site, any technical issues affecting your website, and opportunities to improve your site’s visibility.
گوگل سرچ کنسول چه کمکی به سایت من میکند؟ | مزایا و کاربردهای سرچ کنسول
آفرین! سوال خوبی پرسیدید. حق هم دارید! بالاخره باید بدانید این ابزار قرار است چگونه به شما کمک کند.
ما به شما 6 مورد از خدمات و مزایای سرچ کنسول گوگل را معرفی میکنیم تا شما خودتان تشخیص دهید که آیا این ابزار واقعا به درد میخورد یا خیر. هرچند که درک بهتر این مزایا، ممکن است برای آن دسته از دوستانی که دانش زیادی در رابطه با سئو سایت ندارد، کمی دشوار باشد.
1. شناسایی و رفع مشکلات فنی سایت
اولین و بزرگترین کمکی که سرچ کنسول به شما میکند؛ این است که خطاهای اصلی سایتتان (که مانع از نمایش صفحات سایتتان در گوگل میشوند) را به شما نشان میدهد. با کمک این ویژگی، شما میتوانید خطاهای سایتتان را ببینید، آنها را بررسی کنید و برطرفشان کنید.
حتی میتوانید ببینید کدام صفحات سایت شما ایندکس شدهاند و کدام صفحات هنوز ایندکس نشدهاند. سپس، با شناسایی صفحات ایندکس نشده، اقدامات لازم برای ایندکس شدن آنها را انجام دهید.
2. تحلیل عملکرد کلمات کلیدی
سرچ کنسول به راحتی و درستی، به شما نشان میدهد که کاربران با جستجوی کدام کلمات کلیدی وارد سایت شما میشوند. با استفاده از این اطلاعات، شما میتوانید محتوای خود را بر اساس این کلمات کلیدی بهینه کنید.
این ابزار حتی میتواند به شما نشان دهد که هر کلمه کلیدی دقیقا چند بار در نتایج گوگل ظاهر شده است، چند بار روی آن کلیک شده است و نرخ کسانی که آن را دیدند و روی آن کلیک کردند، نسبت به سایرینی که ترجیح دادند لینک های دیگر را باز کنند چقدر بوده است.
3. بهبود تجربه کاربری
گوگل سرچ کنسول به شما میگوید که سرعت بارگذاری صفحات سایت شما چقدر است. حتی میتواند به شما بگوید که آیا این سرعت برای کاربران قابل قبول است یا خیر. این موضوع، با توجه به اینکه سرعت بالای بارگذاری صفحات، یکی از عوامل مهم در بهبود تجربه کاربری و افزایش رتبه سایت است، حائز اهمیت بسیار زیادی است.
از نظر بهبود تجربه کاربری، سرچ کنسول یک جای خیلی مهم دیگر هم به شما کمک میکند. آن هم بررسی دقیق سایت از نظر کیفیت نمایش در دستگاه های موبایل است. یعنی چک میکند که آیا سایت شما به درستی در موبایل نمایش داده میشود یا خیر.
خب اینکه خیلی بهتر از این است که شما تک تک صفحاتتان را با موبایل چک کنید که بفهمید توی دستگاه های مختلف موبایلی درست نمایش داده میشوند یا خیر! قبول ندارید؟!
4. نظارت بر بک لینکها
اول از همه بگوییم که اگر نمیدانید بک لینک چیست، باید زحمت بکشید و مقاله “بک لینک چیست” را مطالعه کنید تا کمی با توضیحاتی که قرار است در ادامه به شما ارائه دهیم، بیشتر انس بگیرید!
سرچ کنسول به شما نشان میدهد که کدام سایتها به سایت شما لینک دادهاند. با بررسی این بک لینکها، شما میتوانید از طبیعی بودن آنها اطمینان حاصل کنید و بک لینکهای غیر طبیعی را شناسایی کنید.
حتی میتوانید در همان فضای سرچ کنسول، با استفاده از برخی دستورات خاص، لینک های بی کیفیت و غیر طبیعی را بی اثر (disavow) کنید.
5. دریافت هشدارهای امنیتی
این ابزار رایگان و تخصصی آن قدر حواسش به سایت شما هست که اگر خدایی نکرده کوچک ترین مشکلی برای سایت شما به وجود بیاید، همان لحظه از طریق ایمیل و خود پنل سرچ کنسول، شما را در جریان قرار میدهد. حالا میخواهد حمله سایبری باشد یا حتی حذف یکی از صفحات سایت از نتایج گوگل!
6. بهبود سئوی سایت
در نهایت همهی این موارد، بهتر است بدانید که سرچ کنسول ابزاری حرفهای و تخصصی برای سئوکارها است. زیرا دیتاهایی که این ابزار برای شما جمع آوری میکند، قرار است آیندهی وبسایت شما را تعیین و مدیریت کند.
پس حتی اگر در ذهنتان به خدمات سئو فکر هم نمیکنید، باز هم بهتر است از طراح سایت خود بخواهید که این ابزار را برای شما فعالسازی کند. خدا را چه دیدید! شاید روزی نظرتان تغییر پیدا کرد!
چه کسانی باید از سرچ کنسول گوگل استفاده کنند؟
همه کسانی که یک وبسایت دارند و به بهبود دیده شدن سایتشان در نتایج جستجوی گوگل علاقهمند هستند، باید از گوگل سرچ کنسول استفاده کنند. با این حال، این ابزار بیشتر به درد گروه خاصی از افراد میخورد. مثلا وب مستر ها، مدیران سئو، کارشناسان سئو، استراتژیست های کسب و کار، دیجیتال مارکترها، مدیر تولید محتوا و کارشناسان تولید محتوا.
آموزش کار با Google Search Console
حالا که درباره سرچ کنسول و مزایای بی شمار آن یاد گرفتیم، بد نیست تا کمی هم با قسمتهای مختلف این ابزار و ویژگیهایی که در اختیار ما قرار میدهد آشنا شویم.
ما برای سهولت شما، از اولین مرحلهی کار با سرچ کنسول، یعنی ثبت نام و ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول شروع میکنیم و مرحله به مرحله، توضیحات بیشتری را درباره این ابزار و نحوه کار با آن به شما یاد میدهیم.
آموزش ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل
پیش از هر چیز باید به حساب گوگل خود وارد شوید. یعنی در مرورگرتان (ترجیحا کروم)، روی آدرس حساب گوگل خود لاگین کنید. اگر حسابی ندارید هم عیبی ندارد. چون فرایند ساخت اکانت جیمیل اصلا کار سختی نیست!
سپس، به آدرس https://search.google.com/search-console/about بروید و روی دکمه “Start now” کلیک کنید.
در صفحهی جدیدی که به شما نمایش داده میشود، از شما میخواهند تا آدرس سایتتان را به سرچ کنسول معرفی کنید. ما به شما پیشنهاد میکنیم که از بین دو مسیر Domain و URL Prefix، گزینهی URL Prefix را انتخاب کنید و آدرس دقیق سایتتان را به همراه پروتکل (http یا https) وارد کنید.
سپس، باید تایید کنید که این سایت مال شماست (طبیعی هم هست! الکی که نمیشود!).
گوگل چندین روش برای تایید مالکیت سایت به شما ارائه میدهد. برای مثال، شما میتوانید یک تگ HTML خاص را (که گوگل به شما داده) در بخش <head> سایت خود قرار دهید. میتوانید یک فایل HTML خاص را (که گوگل به شما میدهد) در دایرکتوری اصلی سایت خود آپلود کنید، یا حتی میتوانید یک رکورد DNS خاص در تنظیمات DNS دامنه خود ایجاد کنید.
روشی را که برایتان سادهتر است را انتخاب کنید و دستورالعملهای مربوطه را دنبال کنید.
بعد از اینکه کار محوله را به درستی انجام دادید، باید روی دکمه “Verify” کلیک کنید تا گوگل صحت انجام این فرایند توسط شما را بررسی کنید. این کار ممکن است چند دقیقه طول بکشد. پس صبور باشید و از صفحه خارج نشوید!
پس از تایید مالکیت، سرچ کنسول شروع به جمع آوری دیتا از سایت شما خواهد کرد. این فرایند برای برخی از قسمت ها 24 ساعت، و برای برخی دیگر تا حدود 1 ماه طول میکشد.
در نهایت
گوگل سرچ کنسول، ابزاری ضروری برای هر وبمستر و سئوکاری است که به دنبال بهبود رتبهی سایت خود در نتایج جستجوی گوگل است. این ابزار رایگان و قدرتمند، با ارائه اطلاعات دقیق و قابل فهم در مورد نحوهی دیده شدن سایت شما در گوگل، به شما کمک میکند تا مشکلات فنی سایت خود را شناسایی و برطرف کنید، عملکرد کلمات کلیدی خود را تحلیل کنید و استراتژیهای سئوی خود را بهبود بخشید.
این ابزار، نقشه راه شما برای موفقیت در دنیای سئو است. تا حدی که با استفاده از این ابزار، شما میتوانید به صورت مداوم عملکرد سایت خود را پایش کنید، مشکلات را شناسایی کنید و فرصتهای جدیدی را کشف کنید.
سوالات متداول در خصوص سرچ کنسول گوگل چیست؟
آیا سرچ کنسول به من میگوید که سایت من برای موبایل بهینه است یا نه؟
بله، بخش Mobile Usability مشکلات مربوط به نسخه موبایل سایت شما را نشان میدهد.
چگونه می توانم مشکلات ایندکسینگ سایت را در سرچ کنسول بررسی کنم؟
بخش Coverage در سرچ کنسول به شما مشکلات ایندکسینگ را نشان میدهد.
آیا میتوانم از سرچ کنسول برای مدیریت دادههای ساختاریافته استفاده کنم؟
بله، میتوانید مشکلات مربوط به دادههای ساختاریافته را در سرچ کنسول بررسی کنید.