در عصر اطلاعات و رقابت شدید کسب و کارها، تولید محتوا به یکی از مهمترین ابزارهای بازاریابی تبدیل شده است. اما تولید محتوا به تنهایی کافی نیست. زیرا اگر میخواهیم محتواهایتان بتوانند به اهداف کسب و کار شما کمک کنند، نیاز به یک برنامهریزی دقیق و منظم دارید. اینجاست که تقویم محتوایی وارد عمل میشود.
تقویم محتوایی همانند یک نقشه راه برای تولید و انتشار محتوا عمل میکند. شما با داشتن این نقشه، میتوانید به صورت هدفمند و سازماندهی شده، محتواهای ارزشمندی تولید کنید که مخاطبان شما را جذب کرده و به مشتریان وفادار تبدیل کنند.
خب؛ حالا که کمی با تقویم تولید محتوا و اهداف آن آشنا شدید، بهتر است به سراغ اصلیترین موضوعات مرتبط با این تقویم برویم. یعنی اینکه اجزای اصلی یک تقویم محتوایی و نکات مهم در ایجاد آن چیست.
پس با پرش مارکتینگ همراه باشید تا با این ابزار قدرتمند در دنیای بازاریابی دیجیتال آشناتر شوید.
تقویم محتوایی چیست؟
تقویم محتوایی (Content Calendar) یک برنامهریزی منظم و دقیق برای تولید و انتشار محتوا است. این برنامه میتواند ماهانه، هفتگی یا حتی روزانه باشد و شامل تمام جزئیات مربوط به محتوا، از جمله تاریخ انتشار، موضوع، نوع محتوا (مقاله، ویدئو، اینفوگرافیک و غیره)، کانالهای انتشار (وبسایت، شبکههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ و …) و مسئول هر بخش باشد.
شاید تصور کنید که خب این ادا و اصولها دیگر چیست! تقویم محتوایی، همان جدول برنامه ریزی سادهای است که هر کسی میتواند آن را تدوین کند! پس دیگر چرا اسم این جدول را الکی گنده میکنید؟!
اجازه دهید با احترام، با شما مخالفت کنیم و بگوییم که یک تقویم تولید محتوا به طور کلی با یک جدول برنامه ریزی فرق دارد. زیرا:
ویژگی | تقویم محتوایی | جدول برنامهریزی ساده |
---|---|---|
هدف اصلی | برنامهریزی، سازماندهی و انتشار محتوا با هدف دستیابی به اهداف بازاریابی و پس از تحقیق روی تک تک کلمات کلیدی هدف | سازماندهی کلی وظایف و فعالیتها در یک بازه زمانی مشخص |
محتوا | تمرکز بر انواع مختلف محتوا (مقاله، ویدئو، اینفوگرافیک و …) و انتشار آنها در کانالهای مختلف | شامل طیف وسیعی از فعالیتها و وظایف، بدون تمرکز ویژه بر محتوا |
جزئیات | شامل اطلاعات دقیقی مانند تاریخ انتشار، موضوع، نوع محتوا، کانال انتشار، مسئول هر بخش و اهداف محتوا | به جزئیات نمیپردازد |
ارتباط با استراتژی | به طور مستقیم با استراتژی بازاریابی محتوا مرتبط است و از آن پشتیبانی میکند | به استراتژی ربطب ندارد |
ابزارهای تخصصی | اغلب از ابزارهای تخصصی برای مدیریت و تحلیل تقویم محتوا استفاده میشود | یک جدول ساده و معمولی است |
تحلیل و بهبود | امکان تحلیل عملکرد محتوا و بهبود استراتژی بر اساس دادهها وجود دارد | تحلیل عملکرد به صورت جزئیتری انجام نمیشود |
چرا کسب و کارها به تقویم محتوایی نیاز دارند؟
همانطور که گفتیم، تقویم محتوایی، نقشه راهی است که کسب و کارها برای تولید و انتشار محتوای خود از آن استفاده میکنند. این ابزار ارزشمند، به سازمانها کمک میکند تا محتواهای خود را به صورت منظم، هدفمند و هماهنگ تولید و منتشر کنند.
یعنی اگر کسب و کاری تقویم محتوایی مخصوص به خود را داشته باشد، میتواند با دقتی بیشتر روی اهداف بازاریابی خود متمرکز شود و از پراکندگی و هدر رفت منابعش پیشگیری کند.
یکی دیگر از مهمترین دلایل نیاز کسب و کارها به تقویم محتوا، افزایش بهرهوری است. با برنامهریزی دقیق محتوا، تیمهای تولید محتوا میتوانند زمان و انرژی خود را به صورت موثرتری مدیریت کنند و از بروز هرگونه سردرگمی جلوگیری کنند. این تقویم به شما کمک میکند تا بر روی تولید محتواهای باکیفیت و مرتبط با نیازهای مخاطبانتان تمرکز، و از تولید محتوای تکراری یا بیکیفیت جلوگیری کنید.
در نهایت، با توجه به اینکه تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا محتواهای خود را با یک برنامه زمانبندی دقیق و درست منتشر کنید، طبیعتا میتوانید مخاطبانتان را به مشتریانی هدفمند تبدیل کنید. درست مثل مواقعی که یک صفحه اینستاگرامی، مرتبا (و در زمان های مشخص) محتواهای خود را منتشر میکند.
اجزای اصلی یک تقویم محتوایی
یک تقویم محتوایی با توجه به پلتفرمی که قرار است تقویم برای آن نوشته شود، بخشهای مختلفی دارد. برای مثال، نوع محتوا در یک تقویم محتوا اینستاگرامی، معمولا تصویری یا ویدیویی است. در حالی که تقویم تولید محتوا مخصوص وبسایت، متنی و مقالهای است.
برخی از بخشهای تقویم محتوایی هم در همهی تقویمها ثابت است. بخشهایی از جمله:
- تاریخ انتشار: تاریخ دقیقی که محتوا باید منتشر شود.
- موضوع محتوا: موضوع اصلی محتوا و کلمات کلیدی مرتبط با آن.
- نوع محتوا: قالب محتوا (مقاله، ویدئو، اینفوگرافیک، پادکست و …)
- کانالهای انتشار: پلتفرمهایی که محتوا در آنها منتشر میشود (وبسایت، شبکههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ و …)
- مسئول هر بخش: فرد یا تیمی که مسئول تولید، ویرایش و انتشار هر بخش از محتوا است.
- اهداف محتوا: هدف اصلی از تولید هر محتوا (افزایش آگاهی، جذب مشتری، فروش محصول و …)
- مخاطب هدف: گروه خاصی از مخاطبانی که محتوا برای آنها تولید میشود.
چگونه تقویم محتوایی ایجاد کنیم؟ | مراحل ایجاد تقویم تولید محتوا
ایجاد یک تقویم محتوایی موثر، کلید موفقیت شما در بازاریابی محتواهایتان است. این تقویم، نقشه راه شما برای تولید و انتشار محتوا به صورت منظم و هدفمند است. پس باید با دقتی بسیار بالا، تقویمی متناسب با نوع کسب و کارتان ایجاد کنید.
برای ایجاد یک تقویم محتوا موثر، میتوانید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید.
1. اهداف خود را مشخص کنید
اولین قدم، تعیین اهداف مشخص و قابل اندازهگیری برای محتوای شما است. پس قبل از هر چیز، تکلیفتان را با خودتان و محتوایتان روشن کنید! میخواهید آگاهی از برندتان را افزایش دهید؟ میخواهید ترافیک وبسایتتان را بالا ببرید؟ یا به دنبال افزایش فروش محصولات خود هستید؟
هر هدفی که دارید، باید به صورت دقیق در تقویم محتوایی شما منعکس شود. چرا؟ چون احتمالا قرار است این محتوا را یک شخص یا تیم تولید محتوا برای شما تهیه کند. پس آن بیچارهها هم باید بدانند که خواستهی دقیق شما از آنها چیست!
2. مخاطبان خود را بشناسید
اگر میخواهید از تقویم محتواییتان جواب بگیرید، باید بدانید که مخاطب محتوای شما قرار است چه کسانی باشند. باید بدانید که آنها به چه موضوعاتی علاقه دارند و یا در سایت یا صفحه اینستاگرامی شما دنبال چه چیزی میگردند.
3. موضوعات و قالبهای محتوا را انتخاب کنید
پس از تعیین اهداف و شناخت مخاطبان، نوبت به انتخاب موضوعات و قالبهای محتوا میرسد. شما باید موضوعات را بر اساس علایق مخاطبان و اهداف خود انتخاب کنید. قالبهای محتوا نیز میتوانند گزینههایی کاملا متنوع باشند.
مقالات، ویدیوها، اینفوگرافیکها، پادکستها و پستهای شبکههای اجتماعی (ریلز، پست اسلایدی و حتی استوری)، همه و همه از جمله قالبهای یک محتوا محسوب میشوند.
4. تقویم خود را ایجاد کنید
بعد از مشخص کردن بخشهای قبلی، نوبت به ایجاد و طراحی تقویم شما میرسد. پس یک جدول زمانی مشخص ایجاد کنید و برای هر روز، هر 2روز یا هر هفته، موضوع، قالب محتوا، کانال انتشار و مسئول تولید محتوا را مشخص کنید.
اگر حس میکنید از عهده این کار بر نمیآیید، نگران نباشید! چون ما در ادامه، 2 راهکار برای راهنمایی بیشتر شما به شما معرفی خواهیم کرد.
5. ابزار مناسب را انتخاب کنید
شما باید برای ساخت و مدیریت تقویم محتوای خود، از ابزارهای متداول و عموما آنلاین استفاده کنید. چون قاحتمالا قرار است تعداد زیادی از افراد (شما و سایر اعضای تیم تولید محتوایتان) به آن تقویم دسترسی داشته باشید.
ابزارهای مختلفی مانند Google Sheets، Trello، Asana یا سایر ابزارهای تخصصی مدیریت محتوا، از جمله ابزارهایی هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
6. محتوا را تولید و منتشر کنید
پس از ایجاد تقویم، نوبت به تولید و انتشار محتوا میرسد. ابتدا مطمئن شوید که محتوایتان کیفیت بالایی دارد و سپس اطمینان پیدا کنید که آن را به موقع منتشر میکنید.
آیا میخواهید با چند سایت فوقالعاده برای تولید محتوای متنی با هوش مصنوعی آشنا شوید؟ این مقاله را از دست ندهید!
7. عملکرد محتوا را تحلیل کنید
برخی تصور میکنند که انتشار محتوا، آخرین مرحلهای است که باید آن را انجام دهند. اما ما به شما اطمینان میدهیم که اینطور نیست!
شما باید پس از انتشار محتوایتان، عملکرد آن را به دقت تحلیل کنید؛ ببینید کدام محتواها بیشترین تعامل را داشتهاند و کدامها کمتر موفق بودهاند. این اطلاعات به شما کمک میکند تا استراتژی محتوایی خود را بهبود بخشید و تقویمهای محتوایی بعدی خود را با دقت بیشتری تدوین کنید.
کاربرد تقویم محتوایی در شبکه های اجتماعی و وبلاگ ها
برای محتوا در شبکههای اجتماعی و وبلاگ شما نیاز به تقویم محتوایی دارید که مانند یک نقشه راه برای کمک به شما است. با داشتن این نقشه دیگر از هیچ پستی جا نمیمانید و همه چیز سر جای خودش قرار میگیرد. مثلا میتوانید برنامهریزی کنید که هر هفته روزهای دوشنبه پست انگیزشی بگذارید یا هر ماه یک ویدیوی آموزشی جدید منتشر کنید.
نمونه تقویم محتوایی
اگر بلد نیستید تقویم محتوایی ایجاد کنید و یا با جزئیات آن آشنا نیستید، میتوانید از نمونه تقویم تولید محتوای زیر برای این کار استفاده کنید.
نمونه تقویم محتوایی برای سایت پرش |
اما اگر حتی در تحقیق کلمات کلیدی و انتخاب موضوعات تقویم محتوا هم تبحری ندارید، یک پیشنهاد بهتر برای شما داریم:
ساخت تقویم محتوایی بر اساس کسب و کار شما در پرش مارکتینگ
ما در پرش مارکتینگ، با تکیه بر تجربه و دانشی که در حوزه بازاریابی محتوا داریم، توانستهایم برای دهها کسب و کار، تقویمهای محتوایی دقیق و موثری طراحی و پیادهسازی کنیم. تقویمهایی که نه تنها به سازماندهی تولید محتوای این کسب و کارها کمک کردند، بلکه منجر به افزایش تعامل مخاطبان، بهبود رتبه در موتورهای جستجو و در نهایت، رشد چشمگیر آن مشاغل هم شدهاند.
با انتخاب خدمات ما، شما به یک تیم متخصص دسترسی خواهید داشت که به طور اختصاصی روی نیازهای کسب و کار شما تمرکز خواهد کرد.
ما با تحلیل دقیق مخاطبان هدف، رقبا و روندهای بازار، یک استراتژی محتوایی متناسب با کسب و کار شما برایتان تدوین میکنیم. سپس، با استفاده از ابزارهای اختصاصی خود، یک تقویم محتوایی دقیق و قابل اجرا برای شما طراحی خواهیم کرد.
تقویم محتوایی که ما برای شما ایجاد میکنیم، شامل موارد زیر خواهد بود:
- موضوعات متنوع و جذاب با توجه به علایق مخاطبان هدف
- قالبهای متنوع محتوا مانند مقالات، ویدئو، اینفوگرافیک، پادکست و پستهای شبکههای اجتماعی
- زمانبندی دقیق انتشار محتوا با توجه به تقویم رویدادها و مناسبتها
- آنالیز و بهبود مستمر بر اساس نتایج
با استفاده از تقویم تولید محتوایی که توسط پرش مارکتینگ طراحی میشود، شما میتوانید به راحتی و به طور مداوم محتوای باکیفیت تولید کنید، با مخاطبان خود ارتباط برقرار کرده و در نهایت به اهداف بازاریابی خود دست پیدا کنید.
اگر به تقویم محتوایی نیاز دارید، فرم زیر را تکمیل کنید و یا همین حالا با شماره تلفن 03157776441 تماس حاصل نمایید تا کارشناسان ما شما را در این زمینه راهنمایی کنند.
در آخر
تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا به اهداف بازاریابی خود دست پیدا کنید و کم کم کسب و کارتان را به سمت موفقیت های بیشتر، سوق دهید. با استفاده از این ابزار ارزشمند، شما میتوانید از رقبایتان هم پیشی بگیرید و در دنیای دیجیتال مارکتینگ موفقتر عمل کنید.
اما به خاطر داشته باشید که ساختن یک تقویم محتوا موثر، نیازمند برنامهریزی دقیق، تحلیل مداوم و انعطافپذیری است. پس برای دستیابی به بهترین نتایج، حتما پیش از تصمیم گیری در این زمینه، با متخصصان فعال در حوزه دیجیتال مارکتینگ مشورت کنید.
سوالات متداول در خصوص تقویم تولید محتوا
چه زمانی باید تقویم محتوایی را بروزرسانی کنیم؟
حداقل هر ماه یکبار.
مدت زمانی که برای ساخت یک تقویم محتوایی نیاز است چقدر است؟
بستگی به پیچیدگی و حجم محتوای شما دارد.
چگونه تقویم محتوایی را با استراتژی سئو هماهنگ کنیم؟
با گنجاندن کلمات کلیدی مرتبط، ساختار مناسب محتوا، لینکسازی داخلی و تولید محتوای باکیفیت میتوانید رتبه سایت خود را در موتورهای جستجو بهبود بخشید.